Ekker Éva: Sarki tűz novellák könyvajánló



publioboox.com/hu_HU/sarki-tuz
Ekker Éva Sarki tűz című novelláskötete nemrégiben jelent meg a Publio Kiadónál, amivel a kötet szerzője megtisztelt és elküldött nekem véleményezésre. 
Tizenhárom különböző történetet foglal magába a könyv, változatos, fordulatos, gondolatébresztő írásokat. Kedvem szerint válogattam belőle, novellás kötetek esetében így szoktam eljárni, ott mindig a tartalomjegyzékben foglalt címek alapján, hangulatom szerint olvasok. Ennek megvan az az előnye, hogy más könyvekkel ellentétben az olvasás módja nem lineáris, azaz az elejétől a végéig, hanem tetszőleges. Kezdheti az ember hátul és befejezheti elől, kiindulhat a közepéről, hogy a vége fele haladjon, vagy előre és így tovább. Én is így tettem most. Elolvastam a Láncreakció, a Jing-Jang, a Kütyű és a címadó Sarki Tűz novellákat és tovább folytatom majd a többivel. 
Minden novella valóban meglepő, fordulatos. Az író belevisz egy izgalmas, különös, nyomasztó, vagy éppen békés hangulatba, hogy aztán valami teljesen váratlan következzék be, amire egyáltalán nem számítottunk. A jó az, hogy ezek a történetek semmilyen más eddig általam olvasott novellára nem hasonlítanak, teljesen önálló belső világba utazhatunk általa. Nekem eddig a Láncreakció című novella tetszett a legjobban, a könyv fülszövege szerint "Modern Hamumpipőke mese", de én azt gondolom, hogy ennél sokkal több. Egy az életet alaposan ismerő, az emberi jó és gyarló tulajdonságokat megtapasztalt író szemszögéből látjuk egy szorgalmas és lelkiismertes, de nem feltétlenül mindig, mindenben szerencsés lány Miranda életének egy napját. 
A történet érdekessége az, hogy, mint a filmekben oly sokszor bevált módon ugyanazt a történetet, az eseményeket, az úgymond véletleneket és összefüggéseket más-más szereplők szemszögéből mutatja be, akik mind ennek a történetnek a részei. A novella különböző érzelmeket vált ki belőlünk, együttérzünk és izgulunk Mirandáért, mert új cipője  feltörte  a lábát és elképzeljük, ahogy véres lábbal sántikál. 
Magával vívódik, mint mindannyiunk, hogy megkapja az áhított állást, azok után, hogy évekig járt korábban állásinterjúkra és elégedetlen a mostani helyén, ahol a kirúgás veszélye fenyegeti. A többi szereplő élete sem makulátlan, nem fekete vagy fehér. A jóság, a tisztesség harcol a gyarlósággal, az árulással, az önzéssel. Szokták mondani, hogy mindenki elnyeri a méltó jutalmát, legalábbis a népmesei igazság szerint, de ebben a történetben is. Azért jó írni és azért jó olvasónak lenni, azaz mindkét oldalon állni, mert az ember azokat a dolgokat, amelyekkel mindennap szembenéz és olykor égbekiáltóan igazságtalannak érez, mint ebben a novellás kötetben is válaszként, megoldásként, vigaszként találja meg. Azaz válaszokat talál az akár őt égető kérdésekre. Vigaszt a szomorúságokra. Megoldást a saját életében előforduló problémákra. 
A kötetet jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeret olvasni és szeret gondolkodni. 
Vigyázat az olvasás súlyosan károsítja a tudatlanságot! :)

Kocsis Nagy Noémi
Publio Kiadói oldal 1: 

Publio Kiadói oldal 2: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések