Könyvajánló: Városi Emese: Éva naplója

http://publioboox.com/hu_HU/eva-naploja1

Városi Emese, avagy Stephanie Ford, civil nevén Guthné Lovasi Tünde újabb regényét volt szerencsém elolvasni. A másik A Tündérhegy legendája volt, egy misztikus és izgalmas történet. Ez a könyv, amely 2008-ban a Tollinga Multikulturális Portál különdíját nyerte el regény kategóriában, az a fajta mű, mely a fotelhez szegez. Úgy vagyok azokkal a könyvekkel, amelyeket szeretek, hogy nem akarom "egy húzásra" elolvasni őket. Mindig tartogatom, félreteszem és bízom benne, hogy sohasem ér véget. 

Az Éva naplójával is így voltam. Egy átlagos, hétköznapi nő szenvedésekkel teli egy évét írja le, napló formájában, aprólékos részletességgel. Az utat a legsötétebb hétköznapokból, a megalázó helyzetekből, a szerencsés végkifejletig. A főszereplőt Szerencsés Évának hívják és tragikus sors jut neki. Miután fiatalkori szerelmével, akitől gyereket vár véletlenek folytán elsódródnak egymástól, egy másik férfi karjaiban keres vigaszt, aki gyerekével együtt felvállalja. Kezdetben Feri jó választásnak tűnik, mindaddig, amíg a poklok-poklát nem járja meg mellette: négy közös gyerek, éhezés, nyomor, terror. 

Olyan helyzetek, amelyeket nem csupán egy erkölcsileg lezüllött férfi mellett élhet meg egy nő, de nagy gazdagságban is. Nincs különbség, tán csak az élet színfalai mások. 
Hogy Éva a főszereplő, kinek nevében benne van az örök anyai sors, hogyan tud ebből a rettenetes helyzetből kilábalni, megszökni, a gyerekeinek egzisztenciát teremteni, enni adni, erről szól a regény. A gyerekeit nem hagyja magára, törékenysége ellenére mindenhova magával cipeli őket, mindent elvállal takarítást, óvodai munkát, kertgondozást, hogy megéljenek. Ami leginkább felkavart a regényben az a rész, amikor együtt koldulnak a huzatos aluljáróban, hogy összegyűjtsenek még kétszázezer forintot valamihez, amire nagyon nagy szükségük van. A regény végül izgalmas kimenetellel zárul, de nem úgy, ahogy vártuk. A jó benne az, hogy az író engedi továbbgondolni a történetet. 
Többet nem árulhatok el ebből a műből, örülök, hogy olvashattam! 
                                                                                                                     Kocsis Nagy Noémi


Kedves Olvasóim! 
Ha tetszett a könyvajánló, akkor kérlek kövessetek új írói oldalamon a facebookon. :) 
https://www.facebook.com/Kocsis-Nagy-No%C3%A9mi-%C3%ADr%C3%B3i-oldal-969419693145742/



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések