Gerda Green / Kocsis Nagy Noémi: Krimitrilógiája olvasói értékelése

Kozák János spanyol, angol, német és még számtalan nyelv tanára és ismerője. Régi hűséges olvasóm. Fotó: Kocsis Nagy Noémi, minden jog fenntarva! 
Kövess új írói oldalamon is: 


Kedves Noémi!
Bár még csak a szárnyaidat bontogatod íróként, igen produktív fantáziádnak köszönhetően már három izgalmas krimit is olvashattam Tőled (A Fény és förtelemA kék macska és a Fenevadak Erdélyben c. könyveket).

Az első könyvben a kezdeti bonyolult, szövevényes szálak miatt nagyon kellett figyelni, ki-kicsoda, éppen mi történik és kivel, kárpótlásul azonban az olvasó valódi, hétköznapi emberek és a magyar valóságba is illeszkedő nagyvállalatok életébe csöppenhetett bele. A második krimidben már sokkal letisztultabb a cselekmény, és a harmadikban tökéletesen átlátható és követhető  lett.

Képzeletednek és nyelvi pallérozottságodnak köszönhetően olyan tökéletesen fested le a természet jelenségeit és egy-egy szereplőd jellemvonásait, hogy gyakran azt hittem, legalábbis egy Virginia Woolf-nagyságú író könyvét tartom a kezemben. Minden elismerésem! Faramuci módon, azonban, egyetlen építő jellegű negatívumként, mégis pont ezt említeném. Valóban gyönyörű és nagy emberismeretről tanúskodik, de - férfi lévén -, nagyon nehezemre esett türelmesen végigolvasni a 19. századi részletes természeti leírást is. Én inkább az izgalmas cselekményért rajongok! J

Ahogy az már a krimikben lenni szokott, a jó - jelen esetben, nem szokványos módon, egy okos, bátor, csinos és független fiatal nő küzd a gonosszal - nem egyszer szó szerint -, és szent feladatának tekinti az igazság maradéktalan felkutatását. Ami engem igazából az egész trilógiában megfogott, az az, hogy nem a jól megszokott - és Uram bocsá’  - unalmas módon kutatják hőseid az igazság ösvényét, hanem tele meglepő fordulatokkal és izgalmas, sejtelmes alakokkal, lényekkel, álomszerű képekkel. Ezekből önkéntelenül is arra következtetek, hogy egy roppant intuitív személyiség vagy.

A krimijeid már-már a fantasy határát súrolják, mégis megmaradnak a realitás talaján, szereplőik továbbra is a hétköznapi hibáikért ill. vágyaikért szerethető vagy épp megvethető emberek, s ezáltal tükröt tartanak az olvasónak is. Mulatságos, néha karikatúra-szerű jellemábrázolásaid igen gyakran megnevettetek, minden bizonnyal jó kedélyű személyiségre utalnak, olyas valakire, aki történeteibe készséggel fűzi bele a hús-vér emberek álmait-vágyait, hisz nem is lennénk emberek, ha megtagadnánk ezen ösztönöket, érzéseket.   

Nagyon tetszett, hogy míg egyfelől próbálod lerántani a leplet az alantas, pénzhajhász és gonosz emberi természetről, másfelől örök értékként vonultatod fel a család, a jóság és a barátság, és - ami felettébb tetszett - a harmadik könyvedben az állatbaráti szeretet eszményét, egyszersmint jelezve ezzel a bennünk rejlő isteni és ördögi erők örök harcát.
Kedves Noémi, lebilincselőek a történeteid! Csak így tovább!

Üdvözlettel, 
János

Ez 68 olvasónak tetszik itt a blogon! 
És 18-an osztották meg a facebookon!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések