A hónap művésze 5.: Benyó Gergely

Benyó Gergely megvalósult terveiről és futurisztikus álmairól

2011. február 14.
Copyright © 2010 http://www.gonzopress.hu/ - GonzoPress Magazin


Benyó Gergely építészmérnök, egyetemi tanulmányait a BMGE Építőmérnöki Karán kezdte, ahol 1995 és 1997 között tanult. 1997 és 2003 járt az Építészmérnöki Karra, ahol szerkezettervező építész szakon, emelt szintű műteremképzésen kapta meg, okleveles mérnöki diplomáját.
New York Palota, esti kivilágítás.
Szakmai pályafutását a Benolarch Kft.-nél kezdte, szintén építészmérnök édesapja, Benyó László mellett, akivel 2006 októberéig dolgozott együtt számos projekten, lakóparkok, középületek tervezésén (New York Palota), kiegészítve, felújítva a korábban épülteket, vagy újakat tervezve.
New York Palota, fürdőszoba.
Benyó Gergely szakmai pályafutása két részre oszlik. Elsősorban középületek köthetők nevéhez, belső- és külsőépítészeti tervezés, szerkezetek, szigetelések, burkolatok, az épület teljes megjelenésének, esztétikumának és használhatóságának a figyelembe vételével. Nem sorolja semmilyen iskolához magát. Másodsorban a magánház-tervezés sem áll távol tőle, számos ilyen felkérésnek tett eleget az utóbbi években.
New York Palota, belső.
A magyar hagyományokat is szem előtt tartva – de a nemzetközi újításokra is nagy érdeklődéssel tekint – tájékozódik, napról-napra bővíti tudását, figyelemmel kíséri a világ legnagyobb építészmestereinek művészetét: Zaha Hadidtól, Frank O’Gehryn át, Sir Norman Fosterig és Richard Rogersig. A korábbi időszakokból nagy tisztelettel tekint az amerikai építészet nagyságára, Frank Lloyd Wright-ra, vagy a francia Le Corbusier-re. A példaképekre mindig szükség van, mert ők formálják jellemünket és segítenek közelebb jutni céljainkhoz, de természetesen az ő felfogásában ez nem szolgai másolást jelent a szakkönyvekből, webloldalakról.
New York Palota, tetőszerkezet.
Benyó Gergely az elmúlt években a következő épületeken dolgozott: 2000-ben készítette a budapesti Infopark és Dorottya Udvar és Lakóház, épületszerkezeti és tetőszigetelési terveit. 2001 és 2003 között Budapesten, a Síp utca 20-22 szám alatt, illetve a Zöldkert utcai lakópark épületszerkezeti és kiviteli tervein dolgozott. 2003 és 2004 között a budapesti Székely Mihály utcában, egy tömbbelsőben mélygarázst és közparkot készített, amihez a szerkezeti, építési és kivitelezési terveket is megálmodta.
A köztudatban az építész általában csak megtervezi a házat, de maga a mű a kezdeti rajzoktól az utolsó szögek beveréséig tart, ha az alkotó lelkiismeretes és nyomon követi az általa kitalált műveket.
New York Palota, kávéház.
Ahogyan Le Corbusier is, a XX. század egyik legzseniálisabb és legellentmondásosabb egyénisége, sem véletlenül nevezte Lakógépnek a Marseilles-i Nagy Lakóházat, ezzel arra akart utalni, hogy a felépült mű nemcsak a tér burokkal való lefedése, hanem egy komplex egység, amit folyamatosan működtetni, karbantartani, tisztítani és ellenőrizni kell ahhoz, hogy hosszú-hosszú időn keresztül el tudja látni a feladatát.
New York Palota, belső udvar.
Benyó Gergely 2004-ben kezdett el dolgozni a Boscolo Hotels-nél, akik számára a Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett, 1894. október 23.-án átadott eklektikus stílusú, híres New York Palota felújításának tervrajzait készítette el kollégáival. Ez a rekonstrukciós munka azért volt nagyon fontos, mert évtizedekig folyamatosan romlott az épület állapota. Működtek itt ugyan szerkesztőségek, de az utóbbi két évtizedben aláállványozták, a felső szinteket bezárták, a kávéház még ideig-óráig működött. Mondhatjuk azt, hogy Budapest korábbi pompájából semmit nem mutatott, valósággal a szégyene volt. Ahogy az lenni szokott, nagy felzúdulás követte a tényt, hogy egy olasz szállodalánc vette meg, akik magukra vállalták nemcsak az épület külső és belső rekonstrukcióját, de a környező tömbök homlokzatának rendbetételét, illetve a Rákóczi útra nyíló tömb megterveztetését is, ami a régi épület kiegészítéseként fogható fel.
New York Palota belső udvar, üveglefedés.
Benyó a régi épület felújítási tervein dolgozott édesapjával és más szakemberekkel: a New York Palota és Kávéház rekonstrukcióján, a restauráláshoz szükséges munkák megtervezésén, a tetőszerkezet újbóli megépítéséhez szükséges munkák előkészítésén, a fedés kiviteli tervein a műemléki szempontoknak megfelelően. Ez az óriási feladat nagy szaktudást, türelmet, fáradságot, figyelmet, alaposságot igényelt nemcsak tőle, de a vele együtt dolgozó kollégáktól is. Az épület ismét Budapest egyik gyöngyszemévé vált, fényesen kivilágított, csodálatos látványossággá.
New York Palota, bár.

2005 és 2008 között az építész, a New York Palota  új tömbjét tervezte ahol a Boscolo Hotels tulajdonosai bevonták a munkálatokba a nemzetközileg is elismert designerrel és építésszel, Massimo Iosaghini-vel együtt, akivel sikerült olyan elfogadható külsőt és belsőt kialakítani, ami alapján végül ez a szárny is felépülhetett. Benyó Gergely itt már meg tudta csillogtatni futurisztikus elképzeléseit és nagyon korszerű szakmai tudása végre teret kapott. Elképzelései szerint a környezetébe beilleszkedő, de modernül játékos és fiatalos formavilággal operált. Amíg a New York Palota régi részén kívül és belül inkább a neoreneszánsz és neobarokk formavilág iránti tisztelet és a műemlék-jellegű helyreállítás volt fontos, addig a New York Palota Apartmanháznál és Kongresszusi Központnál az új kivitelezési és lakberendezési trendek, a modern anyagok, acél-, üveg- és faburkolatok, tiszta színek és korszerű formák, az olasz designból jól ismert elegancia és igényesség jellemzőek.


New York Palota, Rákóczi úti új homlokzat.
2006 és 2010 között a Deutsche Architectnél dolgozott, akik az építész szakma által gyakran kárhoztatott Tópark-projektet kivitelezték, Biatorbágy mellett. Itt a nagy területű, tó mellett kialakított városközpontot, szerkezeteket, homlokzatokat tervezett, más fiatal kollégákkal együtt és a projektet is irányította. A különböző stílusokban megvalósult épületrészekben nem annyira az építészi kreativitás vagy önálló kísérletezés lehetősége, mint inkább a megrendelői ízlés érvényesült. Sajnos a projekt bedőlése miatt, egyelőre csak az épületek váza áll, a rajta dolgozó építészek szomorúságára.
Az elmúlt években számos magánházat is tervezett, 2006 és 2010 között Pesterzsébeten, Alsónémedin, Nagytétényben. Akár régi ház átalakításáról, külső-belső munkák előkészítéséről vagy új ház megálmodásáról van szó,számos ilyen felkérésnek tett eleget az utóbbi években.
    New York Palota, Rákóczi úti homlokzat, terv.


Alsónémedi, Art Deco jellegű villaépület.
Ennek részei az esztétikum és az arányosság mellett a jó szigetelés, jó nyílászárók alkalmazása, szép faburkolatok, a külső felület texturális játéka, a fűtésszámla csökkentése a vezetékes energiahordozók egy részének kiiktatásával, vagy minimálisra csökkentésével. Modern – például geotermikus hő- és napkollektorok ajánlásával a megrendelő számára, a környezetszennyezés csökkentése érdekében. Véleménye szerint a magyar háztartások nagyon energiapazarlók, kevés a korszerűsítés, nemcsak anyagiak hiányában, hanem azért is, mert az ezzel kapcsolatos felújítási pályázatokról kevesen értesülnek. A geotermikus hő alkalmazása lehetne Magyarország egyik nagy vívmánya, abban az esetben, ha ezt a világviszonylatban egyik legjobb adottságunkat kamatoztatni tudnánk.
Pesterzsébet, régi ház rekonstrukció.
Formavilágának kialakításban nagy tisztelettel tekint még, a Bauhaus és az Art Deco időszakának magyar és nemzetközi szinten is ismert építészeire, Molnár Farkasra, Kozma Lajosra vagy Brauer Marcellre, de természetesen nem szolgai módon utánozva vagy másolva őket kiadványokból, katalógusokból, hanem az általuk már a huszadik század húszas éveiben megálmodott remek megoldásoknak, a mai normák szerinti adaptálásával.
Építőkockából  modellezett házterv.
A XX. század első felének nagy és korszerű építészeti vívmányai, mint Le Corbusier szempontjai sem mindig érvényesülnek, mind a mai napig maradéktalanul, hiszen az ízlés Magyarországon erősen konzervatív és nehezen formálható. Pedig olyan elvekről van szó, amelyek az élet minőségibbé tételével kellemesebb környezetet teremthetnének számunkra, mint például:
1. Tetővilágítással, mely esetében bebizonyosodott, hogy a fény fentről jobban áramlik a belső térbe, mint oldalról. Egy általa áttervezett pesterzsébeti házban például, a szomszédok hozzájárulásának megtagadása miatt, a megvilágítást a tetőablakok révén, a födémbe vágott nagy világító aknával oldotta meg, a konyha és étkező felé, így lépve túl a vitás kérdésen. Vagyis az építésznek sokak számára megnyugtató megoldásokat is muszáj találni, kezdve a megrendelőtől, a hatóságokon keresztül, a kivitelezőig.
2. Szalagablakokkal, a fény folyamatos áradása érdekében az épület minden részén, ha a tájolás ezt nem mindig teszi lehetővé például észak-keleti, mint a fent említett esetben.
3. Jó alaprajzzal, mely hatékony, áttekinthető, berendezhető és kihasználható.
4. Feljárórámpákkal lépcsők helyett, nem csak a mozgássérültek érdekében, hanem csomagok szállítása vagy a terepviszonyok kiegyenlítése miatt is.
5. Tetőkerttel, vagy az épület mellett jelentős zöld felülettel az élhetőbb, kellemesebb környezetért, azért hogy az emberek ne fulladjanak bele a városi kő és betontengerbe.
Benyó Gergely ezeknek az elveknek igyekszik eleget tenni épületei tervezése során. Az általa megtervezett házak, külső és belső térszervezésükben, hatékony megvilágításukból kifolyólag,  korszerű anyagaikkal, kellemes és egészséges légkört teremtenek, a benne lakó embereknek. Célja a jó ízlés formálása mellett olyan környezetet teremteni, ahonnan jó nap mint nap elindulni, ahova jó hazamenni és energiával feltöltődni.
Építőkockából modellezett  házterv.
Nemrég a gyermekével közös építőkocka-játék közben jutott eszébe, egy modern ház ötlete, amelyhez nagyon hasonlót látott később, a Modern Architecture & Design news weboldalán. Meglepődve tapasztalta, hogy az ő elképzelései hasonlóak a világ más tájain dolgozó építészekéhez. Rokon lelkek mindenhol léteznek és sok más alkotó hasonló problémákat kíván megoldani. A ház most már csak megrendelőre és kivitelezőre vár. Ehhez kívánunk neki sok szerencsét! P. S. A művész jelenleg Berlinben alkot, újabb csodákat...
                                                                                                     Írta: Kocsis Nagy Noémi
Mallorca, Port de Soller épülő szálloda a hegytetőn, átadás 2012.
www.benyogergely.eoldal.hu


Forrás: GonzoPress Magazin

Ez 838 embernek tetszik itt a blogon!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések