A hónap művésze 14: Albert Eszter


Copyright©2012. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!

Albert Eszter grafikus.

KNN. Kedves Eszter, a KREÁ-s diplomázásod óta rég találkoztunk, miután nálam írtad a nagyszerű szakdolgozatodat Tim Burton munkásságából. Kérlek, hogy mesélj az Artificium olvasóinak arról, hogy hogyan merült fel Benned a Lipóti Pékség arculatának a megtervezése 2012-ben, amelyben konzulens tanárod Darázs Bódog grafikus, designer volt a segítségedre? Illetve meséld el nekünk, hogy miket terveztél még a logó mellé, hogyan képzelted el az új megjelenést?
AE. A diploma, feladat szempontjából igazán szabad teret és lehetőségeket adott számomra a csomagolások megtervezésére, eddigi kommunikációs eszközeik gyarapítására, vagy akár az üzleten belüli szolgáltatások kibővítésére. 

A Lipóti Pékség logója. Copyright© Albert Eszter.
A Lipóti Pékség arculatának koncepciója, a márkajellemző három alappillérére épül: minőség, tradíció, modernitás.
A Lipóti Pékség logójának szerkezeti rajza. Copyright© Albert Eszter.
A logóban ugyanez a hármasság figyelhető meg, a búzaszemek számában. Tradicionális jelleget a betűválasztás, minőséget az egészséges búzaszemek, a modernitást pedig mindezek összekapcsolódása jelképezi.
A pékség aktuális arculata nincs arányban a termékeik által képviselt magas minőséggel, ezért a  célom az volt, hogy összhangba hozzam a brand (védjegy, márka) újratervezésével. 

A Lipóti Pékség tervezett arculata. Copyright© Albert Eszter.
Ugyanakkor szerettem volna megőrizni az itt árusított kenyerek, pékáruk papírjainak, a bolt feliratainak tradicionális jellegét, de nagyobb hangsúlyt fektetni a  korszerűsítésre, mindezt egy teljes megjelenés- és a csomagolás frissítéssel, átalakításával. A végső változatoknak köszönhetően az arculat modern, letisztult, egységes és stilizált lett, ami jól használható az információs táblákon, árjelzőkön, belógatott displayeken, csomagolásokon és a kiegészítő termékeken is.


A Lipóti Pékség kenyereihez, péksüteményeihez tervezett csomagolások. Copyright© Albert Eszter.
A termékek jelenlegi csoportosítását újragondolva egy logikusabb, a pékáruk egyszerűbb felismerését segítő, variálható elrendezésű, piktogramokkal jelölt információs rendszert terveztem, figyelembe véve az eltérő adottságokkal rendelkező boltok jobb helykihasználását. Ezeket egészítik ki ötleteimben és munkámban az ár- és heti akciót jelző táblák. 
A Lipóti Pékség számára tervezett táskák. Copyright© Albert Eszter.

Csomagolások terén konkrét elképzeléseim voltak, szerettem volna eltérni a hazai trendektől, ezért fotókat itt konzekvensen nem használtam, kizárólag az elkészült piktogramokból felépített mintarendszerrel dolgoztam. A csomagolást, a használatban lévő papírzacskók mellett kiterjesztettem egyedi és gyűjtődobozos kiszerelésre. 
A Lipóti Pékség számára tervezett csészék és papírpoharak feliratokkal. Copyright© Albert Eszter.

Plusz szolgáltatásként találtam ki a pékségben működő, helyben fogyasztásra alkalmas kis kávézót, melynek részét képezik a csészék, papírpoharak, cukrok, displayek és vászontáskák. Ezt szerettem volna több fázisban valamelyest függetleníteni, elkülöníteni a pékségtől, természetesen megtartva bizonyos arculati egyezéseket. 
A Lipóti Pékség belső elrendezése. Copyright© Albert Eszter.
A bevezetését több lépcsősre terveztem. Kezdeti időszakban a pékséghez hasonló motívumrendszerre épülne, majd a későbbiekben arculatváltásra kerülne sor, a piktogramok helyét stilizált búzakalászok kapcsolódásából létrehozott megjelenés váltaná fel. Ez a branden belül egy progresszívebb, lendületesebb irányt képviselne
A Lipóti Pékség arculata a kommunikációs felületeken (web). Copyright© Albert Eszter.
Az egész arculaton belül csak a kommunikációs felületeknél (web, CLP) használtam fotót. Mindezt azért, mert ezek azok az eszközök, ahol a vásárló nem találkozik közvetlenül a termékkel, nem látja, nem feltétlen tudja piktogram alapján elképzelni.

KNN. Úgy tudom, hogy nyáron a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) pályázatán is indultál, kiegészítők témakörben. Amit alkotótársaddal (Tóth Patrícia) nyertetek meg. Kérlek mesélj erről is. Mutasd be ezeket nekünk.
A SZIN számára Tóth Patríciával közösen készített parafa kiegészítők.Copyright© Albert Eszter.
AE. Most  a nyertesek mások voltak, de nagyon szívesen mesélek erről a munkáról. A SZIN köztudottan ma hazánk legzöldebb fesztiválja, így nem meglepő módon indított egy zöld dizájn nevű pályázatot, melyre olyan tervezők munkáit várták, akik környezetbarát és/vagy újrahasznosított anyagokból készítenek divatkiegészítőket. Mivel mindkettőnk számára fontos a környezetvédelem, Patríciával gondoltunk egyet, és olyan ékszereket készítettünk, amelyek alapanyagai PET palack és parafa, a megmunkálásukhoz pedig nem szükséges sok eszköz. Ez azért volt fontos, mert a helyben tartott workshop keretein belül, kis praktikákkal mások számára is könnyen elsajátíthatóvá akartuk tenni ezeket a kiegészítőket. 
A SZIN számára Tóth Patríciával közösen készített PET palack kiegészítők.  
Copyright© Albert Eszter.
KNN. Továbbá szeretném tudni, hogy milyen munkákat csinálsz mostanában és mik a további céljaid a tervezőgrafikai szakmában?
AE. Jelenleg a Café Designnál dolgozom külsősként, mellette szabadúszóként tevékenykedem. Szeretnék még tanulni, tapasztalatot szerezni a szakmában, ehhez úgy gondolom, hogy egy ügynökségnél és a sok munkánál nincs is jobb lehetőség.
KNN. Kedves Eszter, nagyon szépen köszönöm, hogy a mostani igen sűrű elfoglaltságaid mellett szakítottál időt arra, hogy olvasóinknak gyors betekintést nyújts a munkádba és további szakmai elképzeléseidhez nagyon sok sikert kívánok neked.
AE. Én is köszönöm a lehetőséget, hogy elmondhattam azt, milyen munkákkal foglalkoztam és mik a terveim a jövőben. 

Szakmai életrajz:


2012-              Café Design

                        Külsős munkatárs, Budapest

2008-2012     KREA Kortárs Művészeti Iskola

                        Tervezőgrafika szak, Budapest

2003-2011     Szegedi Tudomány Egyetem, Bölcsészettudományi Kar

                        Magyar nyelv és irodalom szak, Szeged

1999-2003     Eötvös József Gimnázium, Szeged
                                                                                                                  Kocsis Nagy Noémi
Ez 641 embernek tetszik itt a blogon! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések