Fenevadak a Müsziben Zemlényi-Kovács Zoltán cikke a könyvbemutatómról


Fenevadak a Müsziben

Tegnap este 6 órától a Müszi (Művészeti Szint alternatív szórakozóhely a Blahán) egy rejtett szegletén volt megrendezve Kocsis Nagy Noémi, alias Gerda Green Fenevadak Erdélyben című könyvének bemutatója. Nem véletlenül ott!

Egy nyikorgó XIX. század eleji lifttel lehetett csak feljutni a 60-as, 70-es évek retrofeelingjét őrző Müsziből ide. A rozsdás ajtóra feltehetően alvadt vérrel volt felírva, hogy hármat kell kopogni a liftesnek, akár csak egy rémregényben! Kopogtam is hármat, bár meglehetősen furcsálltam ezt az ódon várkastélyra emlékeztető megközelítési módot. Rövidesen a lift szívet remegtető zökkenéssel megérkezett, s a kísértetiesen csikorgó liftajtót egy rémisztően horrorisztikus külsejű liftes tárta ki. Remegve beléptem, de lehet, hogy rosszul tettem. De ekkor már késő volt! A tagbaszakadt liftes egy gyors mozdulattal behúzta a nyikorgó vasrácsot, s onnan többé nem volt menekvés! A dermesztő magányt árasztó klausztofóbiát teremtő szűk liftben a lassan pergő másodpercek óráknak tűntek. Kérdéses volt számomra, vajon kijutok-e valaha egyáltalán innen. Felérkezve jött azonban a feketeleves!
A liftből egy még lidércesebb, világítatlan helyre jutottam, ahol semmi sem volt kiírva, hogy mi merre van, így hát tapogatózni kényszerültem, és vakegér módjára a fény felé botorkálva jutottam el Gerda Green „Fenevadak Erdélyben” című harmadik, legújabb könyve bemutatójának helyszínére.
Először a mára már egyre ismertebb BTK, azaz Blogturné klub négy képviselője beszélt munkájukról. T.i. 22 népszerű könyvblogger összeállt, és újonnan megjelenő könyvekről írnak blogjaikon, ami pozitív hatással van a könyvek fogadtatására. Néha retro blogturnékat is rendeznek: már megjelent köteteket is górcső alá vesznek.
Gerda Green, azaz Kocsis Nagy Noémi ezúttal is feltűnően csinos volt – bár ez megszokott nála. Aki ismeri, tudja róla, ahol megjelenik, ott megfagy a levegő és minden szem rászegeződik!!! Beszélgetőtársaként Szabó Zsanett, a Publio kiadó „marketing fenevadja” méltatta Noémi a kiadónál megjelent műveit és persze a legújabbat is, melynek címe Fenevadak Erdélyben. Nem titok ugyanis, hogy Noémi – J. K. Rowlinghoz hasonlóan! – évekig hiábavalóan ostromolta a kiadókat, mire ráakadt a Publiora, akik örömmel kiadták első krimijét (Fény és förtelem), majd ennek folytatását (A kék macska) is.
Gerda sorozatának harmadik részének borítóját és hátborzongató grafikáit Nyári Eszter grafikusművész készítette, melyek közül néhány a könyvbemutatón is ki volt állítva Noémi feje felett.
A Fenevadakban a sorozat első két részében már megismert nyomozópáros, Báthory Olga és Szepesi Herold újabb kalandjairól olvashatunk, melyek nem ritkán vérfagyasztóak, s érzelmileg felkavaróak. Bár a krimi műfaj világszerte nagy népszerűségnek örvend, számomra furcsa, hogy egy rendezett családban élő kisgyermekes művészettörténész miért éppen a gyilkosságok cselekménye felgöngyölítésének izgalmában leli örömét, de Noémi ebben profi, ez volt mindig is titkolt vágya, ami mostanra megvalósult.
Lefelé már nem mertem lifttel menni…
zkz

Könyveim itt érhetők el:
Kiadói oldal 1: 

Kiadói oldal 2: 

Artificium és Gerda Green könyvek szakmai oldal: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések