A hónap művésze 16: a KREA Kortárs Művészeti Iskola igazgatója: Nemes Mária

Nemes Mária a KREA Kortárs Művészeti Iskola igazgatónője.

Copyright©2013. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!

A Hónap művésze sorozatban a KREA Kortárs Művészeti Iskola alapítójával és igazgatónőjével, Nemes Máriával beszélgettünk.
KNN.-Melyek azok a legfontosabb szempontok, amelyeket az iskolával és annak működésével kapcsolatban el szeretnél mondani az Artificium olvasóinak?
NM.- A KREA egy felnőttképzéssel foglalkozó művészeti magániskola. Az alkalmazott művészeti szakjaink a FAT által akkreditált közép és felsőszintű szakok, mindemellett  állami  OKJ-s vizsgát is tehetnek hallgatóink. Fontos megemlíteni az iskolánk kortárs szellemiségét, valamint a művészeti és oktatási struktúrában betöltött innovatív szerepét. Művészeti képzésünk legfőbb célja, hogy hallgatóink trendformáló, egyedi tervezői látásmóddal bíró, kreatív szakemberekké váljanak tanulmányaik során és mind a magyar, mind a külföldi művészeti-tervezői életben megállják a helyüket.

Nemes Mária megnyitja a 2010-es évi diplomakiállítást. Mellette kollégái Kiss Tibi divattervező, Godena-Juhász Attila divattervező, Kathi Zsolt, Herbszt László, Darázs Bódog grafikusok.
Szeretném kiemelni, hogy számunkra nagyon fontos a KREA közösségi élete, ezért ösztönözzük a hallgatóinkat, hogy rendszeresen részt vegyenek munkáikkal az iskola kiállításain, és évente többször lehetőséget nyújtunk Budapest különböző galériáiban, és kulturális szórakozóhelyein való bemutatkozásra. Valljuk, hogy a kiállítás a leghitelesebb eszköz arra, hogy az iskolánk szellemiségéről és a hallgatók alkotásainak színvonaláról kommunikáljon a nagyközönségnek, művész- és a szakmai köröknek. A KREA nagyon aktívan vesz részt a főváros kulturális életében, a fent említetteken kívül különböző fesztiválokon, rendezvényeken, divatbemutatókon…..
Az U26 szórakozóhelyen nagy sikerrel megrendezett divatbemutató. 2010.
KNN.-Miért nevezzük kortársnak az iskolát?
NM.-Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a kortárs művészet megismertetésére, találkozásokat szervezünk a kortárs művészekkel,designerekkel. A célunk, hogy a diákok, akik nálunk tanulnak, beszéljék a kortárs művészet vizuális nyelvét, a kortárs képzőművészetben, építészetben, designban és grafikában egyaránt. Ezekre az elvekre építve az utóbbi években olyan tantárgyakat vezetünk be, mint kortárs építészeti és design tendenciák, kortárs képzőművészeti tendenciák. Olyan interaktív szakmai szimpóziumok zajlanak, amely segítségével a hallgatók találkozhatnak ma működő, kortárs művészekkel, megismerhetik munkáikat és koncepcióikat.

Divat darabok a KREA egyik kiállításán.
KNN. – Milyen innovatív szerepet tölt be még a KREA az oktatásban?
NM.- A KREAnak olyan szakok megalapítása fűződik a nevéhez, mint az enteriőr designer, az enteriőr és divatstylist, a webdesign és újmédia, a tervezőoperátor  vagy a most szerveződő betűtervező szak.
KNN.- Kérlek, mesélj egy kicsit a KREA történetéről.
NM.- 1995-ben alakult meg a KREA Kortárs Művészeti Iskola, 1998-ig volt egy alapozó korszak. Kezdetben három szakkal indultunk, ezek a lakberendező, a grafika és a divattervezés voltak. 1998-tól ezek az alapszakok négyévessé váltak, majd 1999-től megalakult a tervezőoperátor szak. 2001-től a stylist, 2009-től a smink és öltözködéskultúra szak. 2010-től létezik a webdesign és újmédia szak, valamint a fotó.
Nemes Mária igazgató Bódis Boglárka divattervezővel.
KNN. – Arra kérlek, hogy mond el az Artificium olvasóinak, hogy azonkívül, hogy a KREÁ-t igazgatod, hogyan látod a saját szerepedet az iskolában?
NM.: A folyamatos innováció a legfontosabb mozgatója az iskolának ez állandó kutatást, koncepció gyártást jelent, és egy fajta „jövőlátást” igényel. Szakvezetője vagyok az enteriőr szaknak, a tervezőgrafika, tervezőoperátor és web szakok szak felelőse is vagyok ugyanakkor. El kell mondanom azt is, hogy nem egyedül csinálom mindezt, hanem szakmabeli kollégáim is nagy segítségemre vannak, akik hasznos tanácsaikkal és szakmai felkészültségükkel segítik a munkámat és a mindennapi működését az iskolának.

Nemes Mária a Szimplában rendezett Mikulás-partyn. 2011. Mellette Szegi Amondó grafikusművész.
KNN. – Ha ma kezdenéd a KREA irányítását, mit csinálnál másképp, vagy ugyanúgy csinálnád?
NM.- Igen, mindent ugyanúgy csinálnék, ahogy elkezdtem. A KREA attól lett sikeres, hogy mindig az aktuális egyetemes elvárásokat,új irányzatokat és trendeket figyelembe véve alakítottuk ki a szellemiséget és a tematikát. A tervezői gondolkodásmód kialakításában nagyon fontos a konceptuális gondolkodásmódra való nevelés. A tematikában és a tanrendekben mindig rugalmasak voltunk és vagyunk, folyamatosan fejlesztünk, változtatunk. Szakjaink alkalmazkodnak az aktuális piaci elvárásokhoz, és modern átjárható oktatási struktúra kialakítására törekszünk.

Nemes Mária megnyitja a KREA 2012-es diploma kiállítását.
KNN. – Mik a KREA legújabb céljai, mi az új irány?
NM.- Próbálunk a társadalmi, gazdasági változásokra reagálni. A formatervezésben például a fenntartható fejlődést vesszük figyelembe. Az urbánus környezetben felnövekvő ifjúság és ott élő régebbi lakók környezeti igényeit megfelelő módon szolgáló és kiszolgáló környezet alakítására van szükség. Ilyenek a régi tárgyak új design elemekkel való kiegészítése, vagy régi bútorok új elemekkel való kiegészítése, új közegbe való helyezése. Az újratervezés és más funkcióval való ellátás teljesen más dimenziókat, távlatokat nyit meg. A design és az ökokraft összekapcsolása,vagyis régi kézműves technikák újraélesztése is a céljaink közé tartoznak.

A KREA egyik kiállításán.
KNN. – Mi is ez a KREA alkotóműhely, aminek alapítását célul tűzted ki?
NM.- Tulajdonképpen ez már megalakult. A műhely működésének elsődleges célja egy komplex kulturális rekreáció, amely által az embereknek lehetőségük lesz egy új környezettudatosabb életteret teremteni, új értékrendet és új minőségű életformát kialakítani.
Ennek eredményeként az ember képes lesz a kreatív alkotóképességének teremtőerejének megélésére, munkavégző képességének újratermelésére, vagyis a regenerálódásra. A műhely programjai inspirálja őt egy tudatosabb életszemlélet kialakítására, életvitelének megreformálására, szabadidejének kulturális eltöltésére, az optimális fizikai, lelki és szellemi teljesítő képességének állandósítására.
A műhely tagjai igyekeznek magukévá tenni a komplex rekreáció alapelemeit és példát mutatva a fent megfogalmazott célok elérhetőségére maguk is egy tudatos a műhely szellemiségének megfelelő életszemléletet alakítanak ki. A különböző kreatív projektek vezetésével vagy azon való részvételükkel, vagy a programokban való aktív részvételükkel segítik a műhely életben tartását, céljainak elérését.

Nemes Mária a Szimplában rendezett DUAEL kiállításán. Mellette: Kocsis Nagy Noémi művészettörténész, Nyári Eszter, Bölecz Lilla grafikusművész hallgatók, 2011. november 10.

KNN.- Mik lennének a legfőbb tevékenységek?
NM. – A következőket tartjuk a legfontosabbnak:
-Tértervezés, styling,
-Textiltervezés
-Formatervezés, márkaépítés,
-Tervezőgrafika: arculattervezés, csomagolástervezés,
- Ruha és kiegészítők tervezése.


Az U26 szórakozóhelyen nagy sikerrel megrendezett divatbemutató, 2010.

KNN. –Kik lehetnek tagjai a KREA műhelynek?
NM.- Ezek lehetnek belső tagok, külső tagok és pártoló tagok.

 
A KREA kiállításán Gulyás Judit textilművész, a KREA tanára beszélget a hallgatókkal.

KNN.- Mire vagy még büszke a KREA Kortárs Művészeti Iskola elmúlt éveiből?
NM.- Elsősorban azokra az általunk szervezett eseményekre emlékszem szívesen vissza, amelyekkel nagy sikereket arattunk. Ilyenek voltak a Szépművészeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban rendezett kiállításaink, divatbemutatóink. A Múzeumok éjszakáján való részvétel, a Szimpla és Szatyor bár és galériában való bemutatkozás, vagy az A38-as hajón rendezett kiállítás. Fontosak továbbá az iskolában rendezett félévi és év végi kiállítások, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb a Gozsdu udvarban rendezett 2011-es diplomakiállítás. Vagy említhetném a múlt évben az Akváriumban történt esemény, Reklámfeszt keretein belül, a volt tehetséges hallgatóink: Balogh Zoltán, Sánta Dániel, Romanek Imre, Dömsödi Zsolt és Seidl Miklós meghívását, akik diplomaprezentációikat tárták a nyilvánosság elé. Kiállításaink sikerei és látogatottsága önmagáért beszélnek, a nálunk végzett formatervezők, divattervezők, stylistok és grafikusok ott vannak az élvonalban, mind külföldön, mind hazánkban. Nagyon büszkék vagyunk rájuk és várjuk vissza őket is rendezvényeinkre.
A KREA egyik remek kiállítási darabja.
KNN. – Kedves Mara, nagyon szépen köszönöm, hogy rendelkezésre álltál és nyilatkoztál az Artificium olvasóinak.
NM.- Én is köszönöm a lehetőséget.
                                                                                                           Kocsis Nagy Noémi


Ez 881 embernek tetszik a blogon!
38-an osztották meg a facebookon!  
Köszönjük! :-) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések