A lányom és a kakasok


Harminckét éve élek Budapesten, azóta sok minden megesett velem és másokkal. E városi történeteimet sorra elhozom most nektek a blogomra. Egyszer mindenki felkerül ide, akit érdekesnek találok. 

A lányom és a kakasok 

Lányom hazajött a nyaralásból és boldogan ébredt. 
Mielőtt elmesélném mit mondott eszembe jutott az a Dickens történet, s remélem emlékezetem nem csal meg, a szerzővel kapcsolatban, ahol az aranyműves, aki egy hídra épített házban lakott, negyven ledolgozott év után elhatározta, hogy nyugalomba vonul vidékre. 
Zavarta ugyanis a sok zaj, a szekerek zörgése, a lovak nyihogása, részegen a hídon átvonuló éjszakázó társaságok gajdolása, az állandó ajtó feletti csengettyű csilingelés, a napi kiabálás.
Hosszabb ideje élt már falun, de az agyára ment egy idő után a madárcsicsergés, a kotkodácsolás, a birkák bégetése, a tehenek bőgése, és az éjszakánként szűnni nem akaró kutyaugatás, meg a szomszédok, akik folyton bekopogtak hozzá egy pletykáért, vagy egy marék lisztért. Egy év után vissza is költözött ugyanabba a lakásba és ugyanarra a hídra Londonba, hogy a megszokott zajoktól el tudjon aludni és végre kipihenje magát.
A David Suchet színész főszereplésével játszódó Poirot sorozat, amely Agatha Christie történeteire épül szintén hasonló. Poirot a magánnyomozó, jól felszerelt, a harmincas évek követelményeinek megfelelő, modern, villany világította, központi fűtésű, telefonos, art deco berendezésű lakását hátrahagyva nyugállományba vonul vidékre, a jó levegőre és a csendbe. A faluban, ahol letelepszik vesz egy házat és sehogy sem érti miért nem találja a helyét.
Mikor korábbi vetélytársa, de később jó barátja, Japp főfelügyelő, az angol rendőrségről meglátogatja épp egy kelkáposztát dob át dühödten a feje felett a kertben, miközben egy kisszéken mérgesen kertészkedik.
Japp barátja megállapítja, hogy nem való neki a vidéki élet és ráveszi, hogy térjen vissza vele Londonba, ahol még mindig megvan jól felszerelt lakása, ahol boldog volt. Poirot-ot nem kell sokáig győzködni, némi gondolkodás után rááll a dologra. 
Ennek a hosszú felvezetésnek az volt az oka, hogy a lányom tehát hazajött a nagyszerű tengeri nyaralásból, de egyet megállapított:
-Mami nagyon jó volt a nyaralás, de olyan jó reggel autótülkölésre, villamoszörgésre és kukásautó zajra ébredni. A tengeren halálra idegesített a kakaskukorékolás.
- Tényleg?-kérdeztem én.
- Tényleg, képzeld addig nyomatták azok a nyomorult kakasok, amíg be nem rekedtek.
- Szegények -tettem hozzá én és nagyon jót nevettünk.

Legutóbbi könyvemet A kínai rejtélyt innen szerezhetitek be, szakmai oldalamat itt tudjátok követni. 
Rádióriport a könyvem kapcsán.  Bódizs Edith rádióriporter anyaga. 
Újabb riport készült velem T. C. Lang szerző tollából, amit itt találtok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések