A Kocsis Nagy Klára-Kocsis Előd házaspárról: Az anyag, a hang és a természet találkozása egy térben- írta Ilonka Mária

Kocsis Nagy Klára zongoraművész, tanár és Kocsis Előd szobrászművész, tanár kertjükben. Fotó: Ilonka Mária, 2013.
A kerület kertvárosi részében él Kocsis Előd szobrászművész és felesége, Kocsis Nagy Klára zongoraművész. Erdélyből települtek át 1987-ben és Pesterzsébeten telepedtek le. Otthonuk kertje tagadhatatlanul inspiráló környezet az alkotáshoz.
Pesterzsébeti kertjükben a gyümölcsfák, a szőlőlugas, a virágoskert és konyhakert miliőjébe idillien illeszkednek az elhelyezett szobrok. A növényeket reggel és este locsolják, az előkertben burjánzó bambuszliget szintén hűsítően hat a kertre, a házra. A kerti csap környékét nappal a madarak csicsergése tölti meg, éjjel a tücskök zenéje lepi el kertjüket. A négy éves Csöpi kutya mindenhová elkíséri gazdáit a növények között és amikor eljön a pihenés ideje, külön fotelben őrködik a ház lakóinak nyugalma felett. Klára asszony először az Operaházban, illetve az Állami Balettintézetben dolgozott, majd 1992-ben a Lajtha Alapfokú Művészetoktatási Intézményben lett zongoratanár és korrepetitor. Idén ősztől a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központban tanít. Életfelfogása szerint mindent meg kell tanulnia a diáknak a zongoratanulásban, ami a magyar zeneszerzőkhöz, a magyarságtudathoz kötődik.
Klára asszony szívesen tanulmányozza a zene mellett a magyar irodalmat is. Ismeretterjesztő munkáját segíti Noémi lánya, aki művészettörténész. A művésznő zongorán mindennap több órát gyakorol, repertoárjában szerepelnek a klasszikus daraboktól kezdve a modern alkotásokig. Legújabban pedig az Erzsébet Trió tagjaként lép fel, Győrfi Imre klarinét- és Tóth Anna Zita fuvolakíséretével.
A házaspár rendkívül színes kulturális, élményekben gazdag életet él. Kocsis Előd alkotómunkája más jellegű. Neki a kert végében van az alkotóműhelye, ahol megformálja a gondolatait, gipszbe, bronzba öntve, de legújabban nagy szerepet kap a művészetében a természetközeliség, az értékes természetformálta kövekből készült alkotások. Foglalkoztatja a gipsz, az öntvények és a bronz kapcsolata. Megformálta Trianon életfáját és megtalálhatjuk műhelyében Sissi magyar királynét lóháton ülve.
Kocsis Előd tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Szakközépiskolában kezdte, mestere: Izsák Márton volt, majd 1968 és 1973 között a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Akadémiát elvégezte és mestere Boris Caragea volt. Művészetét számos román és külföldi díjak, elismerések jelzik. Részt vett különböző alkotótáborokban (kőszobrász, acélszobrász) Erdélyben és New Yorkban egyaránt. A Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség tagja. Műveinek világát a magyar történelemből, a keresztény kultúrából, a természet formáinak változatosságából meríti. Alapvetően figuratív szobrász. Munkásságát egyéni kiállítások jelzik Csíkszeredától kezdve a stockholmi Magyar Kultúra Házán keresztül a Műcsarnokig. 1998 óta rendszeres résztvevője a Pesterzsébeti Tavaszi Tárlatnak. Köztéri művei közül a kerületben emlékezetes a Vörösmarty Mihály Általános Iskola kertjében található Vörösmarty szobor. Továbbá az ismert kerületi művészeti közösség, a Sarkosok Egyesület vezetője.
írta: Ilonka Mária
Forrás: a szerző és a Pesterzsébet Önkormányzat honlapja
Ez 383 embernek tetszik itt a blogon!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések