Programajánló: OSZK kiállítások, konferenciák


Kedves Olvasó! 
Kövess új írói oldalamon is: 
Kocsis Nagy Noémi írói oldal: 

https://www.facebook.com/Kocsis-Nagy-No%C3%A9mi-%C3%ADr%C3%B3i-oldal-969419693145742/
„Cinkos akusztika”– színház és cenzúra

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. január 21., csütörtök, 18 óra, Díszterem

Mészöly Miklós a hatvanas évek végén úgy látta, ha a próza cinkos akusztikájú stílussal szerelkezik fel, akkor provinciális összeborulás jellemez majd minket, kis népek kis irodalmát olvasókat, befogadókat. Az államszocialista évtizedek színházában a cinkos akusztika olvasási metódusának megfelelője egy sajátos, a cenzúrát összekacsintva megkerülő nézési technika: a színházi kettős beszéd technikája. Erős és összetartó közönséget feltételezve a színpadon játszódó eseményeknek, jeleknek azonnal két jelentése képződött meg. Egy látható és egy tudható.

Program: 18.00 Jákfalvi Magdolna egyetemi tanár Kettős beszéd című előadása
19.00 Ódry Színpad: A Sütemények Királynője című színdarab
Kapcsolódó tárlat!

A programra az NKA támogatásának köszönhetően a belépés ingyenes!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
A magyar kultúra napja

2015. január 22., péntek

Az Országos Széchényi Könyvtár minden évben rangos eseményekkel, látogatóink számára nyílt nap keretében köszönti egyik legfontosabb nemzeti ereklyénk, aHimnusz születésnapját.

Programok:
Nyílt nap az Országos Széchényi Könyvtárban
11 és 15 órakor könyvtári körséta
Könyvtárlátogatásra invitáljuk vendégeinket. A látogatás során bemutatjuk a könyvtár épületét, történetét, megtekinthetők a különböző szintek, a könyvtári gyűjtemények, az olvasói termek.
12 és 16 órakor tárlatvezetés a Propaganda az I. világháborúban című kiállításon. A látogatók részére a kiállítás kurátorai (Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László) tartanak szakvezetést.

Kétnapos interdiszciplináris nemzetközi konferencia a Propaganda az I. világháborúban című nagykiállításhoz kapcsolódóan a Díszteremben.

A Propaganda az I. világháborúban című kiállításhoz kapcsolódóan az Országos Széchényi Könyvtár Propaganda – történelem, művészet és média az első világháborúban címmel2016. január 22–23-án rendezi meg nemzetközi tudományos ülésszakát. A kétnapos konferencia három nagyobb tudományágban, a történelem, az irodalom- és a művészettörténet interdiszciplináris közegében zajlik. A rangos előadók az első világháború művelődéstörténete, valamint az irodalom, a történelem, a sajtó és a propaganda jelenségei, működése felől közelítik meg témáikat. A tudományos ülésszak titkárai: Boka László, ifj. Bertényi Iván, Katona Anikó.

A magyar kultúra napja alkalmából a programokon való részvétel ingyenes!

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2016. február 6-ig

Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának életét és munkásságát bemutató emlékkiállításunk VII. emeleti Katalógustérben még néhány hétig látható. A korábban a milánói expó magyar pavilonjában bemutatott tárlat bemutatja az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2016. március 20-ig

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására. Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet. Arra a kérdésre keressük elsődlegesen a választ, hogy hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt. Látogatóink a kiállítást 800 Ft-os egyéni jegy és 400 Ft-os csoportos jegy ellenében tekinthetik meg. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések